Home / Kesihatan / Cara putihkan gigi paling berkesan dalam masa 3 minit

Cara putihkan gigi paling berkesan dalam masa 3 minit

Pernah melihat ke dalam cermin dan tertanya-tanya bagaimana gigi anda menjadi terlalu kuning? Ramai antara kita pernah memikirkannya. Kita mudah terlepas pandang kerana penguningan berlaku secara perlahan-lahan. Nasib baiklah penguningan gigi bukanlah satu tanda keadaan kesihatan yang serius. Walaupun ia melemahkan semangat dan menjejaskan keyakinan kita kerana kita berasa kehilangan aset terbaik kita, iaitu senyuman yang putih dan berseri, ia masih boleh dipulihkan. Untuk permulaan, anda perlu tahu apa yang menyebabkan penguningan gigi, dan bagaimana cara untuk mengelak atau mengehadkan pendedahan kepada benda-benda itu.

SEBAB #1 Anda Semakin Tua

Gigi anda juga boleh mula menguning sebagai sebahagian daripada proses penuaan. Ia berlaku apabila lapisan putih pelindung gigi yang kuat yang dikenali sebagai enamel lama-kelamaan berkurangan akibat haus dengan penggunaan gigi.

SEBAB #2 Anda Seorang Perokok

Produk tembakau daripada rokok dan paip tembakau, mengotorkan gigi. Gigi anda lama-kelamaan akan menjadi gelap jika anda mengambil produk-produk ini.

SEBAB #3 Tidak Mengambil Berat akan Kebersihan Oral

Apabila anda tidak memberus, memflos atau berkumur secara rutin untuk menghapuskan pembinaan plak dan tartar, ia boleh mempercepatkan perubahan warna gigi anda.

SEBAB #4 Pengambilan Ubat-ubatan

Ubat-ubatan tertentu seperti antibiotik doksisiklin dan tetrasiklin boleh menggelapkan gigi kanak-kanak yang berumur kurang 8 tahun. Sesetengah antihistamin, ubat untuk tekanan darah tinggi dan ubat antipsikotik juga boleh merubah warna gigi orang dewasa. Minta nasihat doktor anda tentang kemungkinan kesan sampingan ubat-ubatan yang anda sedang atau akan ambil.

SEBAB #5 Anda Menghidap Penyakit

Punca kurang lazim perubahan warna gigi adalah penyakit yang menjejaskan enamel, atau rawatan penyakit tertentu, seperti kemoterapi dan/atau radiasi yang digunakan untuk merawat kanser. Dalam kes sebegini, perubahan warna adalah lebih kepada kecoklat-coklatan.

SEBAB #6 Gigi Kuning Dalam Baka Anda

Boleh jadi anda mewarisi enamel yang lebih kuning berbanding orang lain yang gennya berbeza.
Jika anda perasan gigi anda lebih kuning daripada yang anda inginkan, anda boleh membetulkannya menggunakan seberapa banyak jalur pemutih, ubat gigi atau kumuran LISTERINE® untuk mengembalikan senyuman anda yang berseri itu.

inilah antara punca mengapa gigi anda menjadi kuning, jadi ikuti perkongsian dibawah cara memmmutihkan gigi dalam masa yang singkat diharap artikel ini dapat dikongsikan oleh pembaca-pembaca semua

 

Cara putihkan gigi paling berkesan dalam masa 3 minit

@#Memiliki gigi putih dan bersih, mungkin menjadi dambaan setiap orang. Pasalnya, dengan gigi yang putih membuat senyum kita lebih percaya diri, terutama jika pekerjaan yang Anda lakukan selalu berhubungan dengan orang lain.

Ada beberapa cara yang bisa Anda gunakan, untuk memutihkan gigi. Mulai dari menemui dokter dan melakukan perawatan yang mahal dan cukup lama, hingga membersihkan gigi secara rutin dengan menyikatnya.

Namun, jika Anda tidak mempunyai waktu yang lama. Salah satu cara ini bisa Anda lakukan untuk memutihkan gigi, hanya dengan cuka apel. Dan hasilnya sangat cepat, cukup tiga menit dalam sehari maka gigi utih bisa jadi impian Anda.

Cuka apel terbuat dari fermentasi buah apel, yang kaya pektin dan mineral penting. Cuka sari apel juga bersifat obat. Dan digunakan dalam banyak obat tradisional untuk pengobatan berbagai masalah kesehatan, termasuk memutihkan gigi.

Mengapa cuka apel bermanfaat untuk memutihkan gigi?

Pertama-tama, cuka apel adalah ‘agen’ pembersih yang kuat, yang membantu menjaga nilai pH mulut. Ini sangat bermanfaat untuk menghilangkan noda dan memutihkan gigi Anda, serta untuk mengobati penyakit gusi yang disebabkan oleh bakteri mulut.

Caranya sangat mudah, encerkan cuka apel dengan air dalam perbandingan setengah sendok teh cuka apel untuk secangkir [email protected]

Simpan dalam botol kaca kecil. Kocok campuran bahan tersebut lalu berkumurlah setiap pagi hari selama tiga menit. Lalu, sikat gigi Anda seperti biasa setelah itu.

Lakukan ini secara teratur untuk menghilangkan noda pada gigi, dan gigi putih bisa jadi milik Anda. Tingkat keasaman cuka apel dapat merusak enamel gigi, jadi pastikan untuk mencapurnya dengan takaran seperti di atas.

Jangan jangan gunakan cara memutihkan gigi ini terlalu sering, setidaknya tidak lebih dari sekali dalam sehari untuk melindungi enamel Anda.

Resep ini diambil dari situs healthyfoodteam. Semoga bermanfaat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!