Home / Berita / KINI VIRAL!! NASIHAT KERAS!!!Berkenaan kes rompak, rogol & bunuh di Muar,kongsikan beberapa tips keselamatan difacebook

KINI VIRAL!! NASIHAT KERAS!!!Berkenaan kes rompak, rogol & bunuh di Muar,kongsikan beberapa tips keselamatan difacebook

KINI VIRAL!! NASIHAT KERAS!!!

Berkenaan kes rompak, rogol & bunuh di Muar, Johor. Saya nak ambil kesempatan untuk kongsikan beberapa tips keselamatan difacebook kepada anda semua, terutamanya wanita. Takde kaitan dengan kes tersebut, cuma saya nak kongsikan:

1. Kurangkan selfie.
Kita tak tau kalau2 selama ni tiap kali awak post gambar, ada mata yang sentiasa memerhati. Dah lama jatuh cinta dengan awak. Dah lama imagine nak “bersama” awak. Nak jadikan awak milik dia. Jangan kata mustahil, zaman sekarang ni manusia makin gila.
2. Jangan check in rumah sendiri.
Tolonglah…. jangan check in alamat sendiri. No.1 jalan 2, taman tas, kuantan. Bila-bila masa orang boleh datang rumah awak.
3. Jangan up status tinggal sorang kat rumah.
Dah lah check in alamat sendiri, siap bagitau dunia tengah sorang-sorang kat rumah. “Boringnya. My habibi out station lagi. Tinggal dengan anak bulus je. Ada yang nak teman?” Haaa…jap lagi ada yang datang betul-betul baru tau erti penyesalan. Kalau yang jenis tak pernah check in alamat sendiri, pun perlu elakkan bgtau awak tengah keseorangan. Sebab apa? Ada je kawan diluar alam maya yg tau rumah awak & tak semuanya baik.
4. Jangan post no plat kereta
Ye… tau kereta tu atas nama awak. Hasil titik peluh awak. Kalau nak post gambar, at least tutup no plat. Bahaya. Dari no plat je boleh tau semua personal details kita. Kalau info tu dapat kat orang jahat?
5. Jangan sibuk nak check in semua tempat yang awak pergi.
Sampai pejabat check in, tingkat 73 klcc. Lunch check in, kedai mamak belakang klcc. Habis kerja, pergi jogging check in taman klcc. Nak balik rumah check in jem kat akleh sambil selfie nampak muka cantik & lambang kereta mahal kat stereng. Sampai rumah check in, sampai dah my home sweet home no.38-4-7 kondo mewah, jalan orang kaya, kl.
Bahaya! Bahaya! Bahaya! Nak-nak lagi kalau status tu setting public. Satu dunia boleh tengok.
6. Hadkan apa yang perlu dikongsi difacebook.

Baru beli gelang emas lip lap lip lap macam mami jarum, tak payah post kat fb. Dapat bonus rm10k seeloknya jangan up kat fb. Jangan terlalu pamerkan kemewahan & kekayaan awak kat fb. Bukan sebab taknak orang kata riak, itu isu lain. Tapi demi keselamatan awak.

7. PASANG CCTV, AUTOGATE.. Kes ni jadi rumit sebab pembunuh n perogol ni tak dapat dikesan.. Kejadian ni berlaku di rumah teres. Jiran jiran pun tak perasan ada rompakan sblh rumah.. Yang selalu balik keje sorang sorang tu hati hati.. lagi lagi buka pintu kunci pintu gate sorang sorang, kalau boleh balik jangan malam malam.. kes mcm ni kena waktu petang…. jenayah berlaku tak ikut waktu. sarankan pakai sistem autogaten cctv, ada yg murah pun.. admin ada orang yg pasang autogate n cctv… yg boleh pantau melalui phone.. suami selalu outstation beringat yaa. Kes ni dah byk berlaku banyak tempat..

Harap bermanfaat. Sila Share, Semoga kita semua dilindungi dari perkara buruk & kejahatan manusia.

Ikuti tips seterusnya >> http://mvbeautysecret.jimdo.com/
DENGAN LIKE PAGE & SHARE INI, anda dapat selamatkan isteri, adik beradik, sedara mara, jiran tetangga, especially PEREMPUAN, dari jadi mangsa jenayah yang tidak berperikemanusiaan!
‪#‎peringatanuntukdirisendirijuga‬

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *