Home / info pelik / Mak dan ayah pengsan anak yang disahkan mati 2 tahun lepas tiba-tiba balik rumah dengan membawa sesuatu mengejutkan

Mak dan ayah pengsan anak yang disahkan mati 2 tahun lepas tiba-tiba balik rumah dengan membawa sesuatu mengejutkan

Penduduk di Dusun bontoa di daerah Sulawesi selatan digemparkandengan kejadian yang sangat mengejutkan. Kejadian ini disebabkan seorang kanak-kanak yang dinyatakan meninggal dunia sejak dua tahun lalu, seorang kanak-kanak di Gowa, Sulawesi Selatan, tiba-tiba muncul dan pulang ke rumahnya.

Peristiwa ini pun membuat ibu bapanya jatuh pengsan dan mengejutkan penduduk kampungnya.

Budak bernama Awal (7) ini pulang ke rumahnya di Dusun bontoa, Desa kampili, daerah Pallangga, Selasa (10/1/2017) pukul 20.30 Wita, dihantar pegawai polis setempat.

Dua tahun sebelumnya, Awal bersama keluarganya sedang berkelah di kawasan pelancongan Malino, daeah Tinggimoncong.

Pada masa itulah, Awal menghilang. Pihak keluarga yang melakukan pencarian selama beberapa minggu putus asa dan mengambil kesimpulan Awal diculik dan dibunuh.

Pihak keluarga kemudian mengadakan pengajian atau ta’ziyah lantaran mangsa telah dinyatakan meninggal dunia.

Tiga bulan yang lalu Ketua Polis Sektor (Kapolsek) Bungaya, AKP Muhammad Ramli, yang menggelar rondaan pada awal hari terkejut setelah mendengar suara tangisan di tepi Jalan Poros Bungaya, daeah Bungaya.

Suara tangisan itu pun mengusik AKP Ramli dan menghentikan kenderaannya.Suara tangisan tersebut ternyata berpunca dari seorang laki-laki yang sedang duduk di tepi jalan dikelilingi hutan.

Budak tersebut dalam keadaan lusuh dan langling. Awal kemudian Dievakuasi ke Mapolsek tempatan guna diberikan Penjagaan lantaran keadaan akalnya masih belum stabil.Lantaran tidak ada penduduk tempatan yang merasa kehilangan keluarganya.

pada mulanya dibawa ke rumah AKP Ramli dan dirawat oleh isterinya selama tiga bulan.Selama dirawat tiga bulan keadaan mental Awal perlahan-lahan mulai membaik dan norma

Polis secara perlahan-lahan menanyakan perihal pada mulanya berada di hutan pada malam hari namun gagal mendapatkan jawapan. Terakhir mangsa menyebutkan nama kampungnya.

“Dia cuma tau nama kampungnya tetapi hanya nama dusunnya jadi kami menyelaras dengan semua Polsek tapi tetapi nama Dusun yang disebutkan ternyata banyak kerana nama Desa dan daerah dia tidak tahu, kata AKP Muh. Ramli.

Koordinasi yang dilakukan oleh pihak polis akhirnya membuahkam hasil. Bersama sejumlah petugas Polsek Pallangga dan Koramil.

Polis menyisir Dusun bontoa, Kampung kampili dan berjaya mencari rumah mangsa.

Mangsa akhirnya bertemu dengan pihak keluarga, saat pertama kali memasuki pintu rumahnya, ibu bapa mangsa histeria dan jatuh pengsan.

“Saya ingat anakku sudah lama meninggal dunia, alhamdulillah terimah kasih banyak encik, kata ibu bapa mangsa yang enggan identitinya disiarkan.

Meski demikian, baik pihak polis maupun keluarga, masih kesulitan mengetahui kewujudan pada mulanya selama setahun lebih sehingga ditemui polis tiga bulan yang lalu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!