Home / Kisah / PENDEDAHAN KHAS!” buat baik berpada2, buat jahat jangan sekali.”

PENDEDAHAN KHAS!” buat baik berpada2, buat jahat jangan sekali.”

PENDEDAHAN KHAS!

Buat baik berpada-pada,buat jahat jangan sekali
Semalam duk layan grup fb,ternampak 1 post nak jual barangan peribadi bagi tujuan nak buat kerja
amal membantu kesusahan anak kecil yang sakit,sekilas pandang pada
gambar anak kecil berkenaan mendatangkan keraguan dihati,so takde tggu
lama terus right click pada gambar dan pilih Search Google for Image 

 (korang boleh install plugin ni kat browser korang),tup2 jumpa yang
sebenarnya ianya adalah gambar yang diambil dari website luar negara
je,kes memang betul jadi,anak tu memang betul sakit tapi digunakan oleh
penipu2 yang licik utk mendapatkan keuntungan dgn cuma meraih simpati
rakyat Malaysia yang sememangnya terkenal dgn sikap prihatin tapi malas
nak selidiki apa2 berita yg diterima,berikut adalah kronologinya

1. teman nampak post ni,gambar anak yang berdarah tu menimbulkan keraguan,jadi teman pun buat carian (rujuk gambar no 1)

2. lepas tu tt uploadkan gambar ni yang menunjukkan kisah anak yang berdarah ni memerlukan bantuan (rujuk gambar no 2)

3. berdasarkan pada gambar pertama,google matching image dijalankan dan
keputusannya ia adalah gambar yang diambil dari website luar negara,kes
tahun lepas (rujuk gambar no 3)

4. berdasarkan keputusan Google,dapat website ni,sila rujuk http://www.coolbuster.net/…/baby-chloe-child-vomits-poops-b…
5. kemudian carian dijalankan berdasarkan no akaun maybank yang diberikan 114561100729 Hisam bin Jumahat, (rujuk gambar no 4)

6. carian no akaun membawa kepada 1 penemuan post March yg lepas,menunjukkan penggunaan no akaun dan nama yang sama di https://www.facebook.com/Qodyrany/posts/974832615898992 (rujuk gambar no 5)

7. sekali lagi carian dilakukan berdasarkan image bayi terbabit dan
keputusannya ia adalah berasal dari 1 blog dari indonesia,sila rujuk http://www.keluargabiru.com/…/01/ketika-buah-hati-sakit.html

jadi apa yang teman nak ngaborkan pada kome semua ni,kalau terima apa2
sahaja berita atau perkongsian dari sapa2 pun,silalah siasat dulu akan
kebenarannya tu,ramai bebenor dah penipu2 yg ambil jalan mudah buat duit
sekarang ni ya,apa anda perlu buat jika ada sapa2 sharekan
berita…mula2 buat google matching image dulu,google sama no akaun bank
yang diberikan,nama penuh yg mohon bantuan tu,kalau pernah ada dia post
mana2 insyaAllah kita leh dapat tahu …..

bak kata orang2 tua…buat
baik berpada2,buat jahat jangan sekali
Gambar-gambar org2 susah
ini di’viral’kan di FB…tetapi wang derma rupanya masuk ke poket org
lain. Sanggup mereka tukar nama anak, agar berbinkan nama mereka dan
meletakkan no acct mereka sendiri agar cepat kaya.

Lihat gambar2 di
bawah. Semoga kita sedar betapa ramainya org yg tertipu di FB. Mmg niat
kita baik…tetapi cubalah selidik sebelum anda menambahkan kekayaan
mereka yg mempermainkan rasa simpati kita.

Bak kata pepatah ” buat baik berpada2, buat jahat jangan sekali.”
Fikir-fikirkanlah dan Selamat Beramal.
Azlan Shukri Ihf
Nama-Nama Scammer Blacklisted

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!