Home / Kesihatan / Produk JSD tidak berdaftar dengan KKM Agent, stokis , dropship boleh juga dikenakan tindakan undang-undang

Produk JSD tidak berdaftar dengan KKM Agent, stokis , dropship boleh juga dikenakan tindakan undang-undang

amat mengejutkan sebuah laman facebook anti scam telah mendedahkan di wall page nya bahawa produk setengah produk JSD tidak berdaftar dengan KKM . Bukan itu sahaja jika sakit kesalahan pemilik, agent dan stokis serta dropsiph boleh dikenakan tindakan undang-undang baca perkongsian penuh dibawah

Ok Ok last update about her today. Tak daftar produk Jamu Susuk Dara(JSD) Coklat Love Habibi(CLH) sebab nama produk dia ada perkataan susuk?

Mental sudah koyak mem. Mungkin sebab dah lama tak dapat kot……

Ok ok sorry we shouldn’t stoop to her level tapi that is pretty much the dumbest excuse ever nak cover line yang pernah dilihat dalam sejarah PW. Sebab produk2 lain ada nama JSD juga tapi BOLEH PULAK BERDAFTAR(lihat lampiran).

Image may contain: 1 person, smiling, text

Yang mengandungi bahan terlarang seperti metformin yang dia tak daftar. Produk lain yang bukan JSD punya ada nama susuk pun ada yang berdaftar, so celah mana disebabkan nama tak lepas(lihat lampiran)? Ke sebab ada muslihat lain?

Sebab nanti kantoi la tak lepas. Pengguna pun pelik nanti kalau dah tak laced dgn metformin. Sebab itu TIDAK BERDAFTAR. Kwang kwang kwang. Itu je.

Memang dalam Malaysia ni ada undang-undang. Undang-undang itulah yang Bani Klimaks NI DOK MENYONDOL. Takkan la tak sedar2 lagi sampai nak kena lukis kot? Ke in denial?

Mari kita belajar sikit undang undang Malaysia. Metformin adalah ubat terkawal dalam formulari Malaysia class C.

Mengikut Akta Jualan Dadah 1952 dan Peraturan-Peraturan Kawalan Dadah dan Kosmetik 1984 hanya pegawai kesihatan berdaftar sahaja boleh prescribe ubatan class C seperti metformin.

Regulation 23 (2) The poison shall only be supplied by, or on and in accordance with a prescription of, a registered medical practitioner for the purpose of medical treatment or a registered dentist for the purposes of dental treatment, or a veterinary surgeon for the purposes of animal treatment.

Metformin ialah ubat terkawal yang disenaraikan sebagai ubat kumpulan C dibawah Jadual Pertama Senarai Racun (First Schedule of the Poisons List), Akta Racun 1952.

Mengikut Akta Racun 1952 seksyen 19-22,
ubat Kumpulan C hanya boleh dijual atau dibekalkan untuk tujuan rawatan perubatan, pergigian atau haiwan, oleh pengamal perubatan berdaftar, pengamal pergigian berdaftar atau pegawai veterinar atau dijual dan dibekalkan oleh ahli farmasi berlesen di premis seperti yang dinyatakan dalam lesennya.

Image may contain: text

Individu yang lelakukan kesalahan di bawah Peraturan-Peraturan ini boleh dikenakan hukuman denda tidak melebihi RM25,000 atau penjara tidak melebihi 3 tahun atau kedua-duanya untuk kesalahan pertama dan denda tidak melebihi RM50,000 atau penjara tidak melebihi 5 tahun atau kedua-duanya untuk kesalahan-kesalahan berikutnya.

Image may contain: text

Syarikat yang melakukan kesalahan boleh dikenakan denda sehingga RM50,000 untuk kesalahan pertama dan denda RM100,000 untuk kesalahan berikutnya.

Dropship / agen / stokis ingat tak boleh didakwa ke? Boleh dan pernah berlaku.

-pethidine-

sumber asal : pw Community

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!