Home / Berita / Tiga Perkara yang dicatat sebagai Dosa Zina walaupun anda tidak berzina

Tiga Perkara yang dicatat sebagai Dosa Zina walaupun anda tidak berzina

Tiga Perkara yang dicatat sebagai Dosa Zina walaupun anda tidak berzina
Tiga Perkara yang dicatat sebagai Dosa Zina walaupun anda tidak berzina

Tiga Perkara yang dicatat sebagai Dosa Zina walaupun anda tidak berzina  -KITA tentu bahawa zina termasuk dalam perbuatan dosa besar. Untuk itu, membentengi diri dari perbuatan tersebut haruslah dilakukan seringkali kita tertipu, yang menganggap bahawa zina itu melakukan hubungan dengan seseorang bukan mahram. Padahal, bukan itu sahaja,! Tiga hal ini pun sama seperti zina.

1. Memakai Pewangi di Depan Non Mahram bagi Para Wanita

Berita buruk bagi penggemar minyak wangi, terutama sekali bagi para muslimah, sembunyikanlah bau minyak wangi anda. Atau, hanya pergunakan di depan suami.

Jangan berlebihan menyembur minyak wangi ke tubuh. Kerana selain membuat pening diri sendiri dan orang lain kalau terlalu menyengat wanginya,

minyak wangi yang disembur ke tubuh kita dan kita sengaja supaya dicium oleh sekumpulan orang (bukan mahram) sama saja kita melakukan perbuatan zina.

“Wanita mana saja yang memakai minyak wangi kemudian melalui pada suatu kaum supaya mereka mencium bau minyak wangi itu maka perempuan itu telah berzina,” (HR. An Nasa’i).

Mengapa demikian? Ya, kerana sudah terbukti dengan saintifik bahawa aroma minyak wangi boleh membangkitkan nafsu seksual. Akan tetapi,

jika bau badan anda luar biasa, ada baiknya segera tangani dengan deodorant atau rujuk kepada doktor. Jangan sampai demi menjauhi perbuatan yang setara dengan zina,

2. Melakukan Urus niaga Riba

Urus niaga riba banyak contohnya, mengambil faedah bank, melakukan peminjaman wang di koperasi atau institusi kewangan namun perlu membayar lebih daripada yang dipinjam,

menggadaikan BPKB untuk mendapat sejumlah wang tunai, dan lain sebagainya. Ternyata satu dirham saja kita melakukan transaksi riba maka seolah-olah dosanya setara dengan melakukan perbuatan zina 36 kali. Astaghfirullah.

“Satu dirham yang dimakan oleh seseorang dari transaksi riba sedangkan dia mengetahui, lebih besar dosanya daripada melakukan perbuatan zina sebanyak 36 kali,” (HR. Ahmad dan Al-Baihaqi).

“Riba itu ada 73 pintu (dosa). Yang paling ringan adalah seumpama dosa seseorang yang berzina ibu kandungnya sendiri, “(HR. Al Hakim dan Al Baihaqi).

3. Berangan-angan, Memandang, Meraba

Tidak hanya perbuatan zina sahaja yang dilarang, tetapi segala perkara yang mendekatkan diri kepada zina, termasuklah apa yang boleh diperbuat oleh pancaindera kita.

Maka, setan dapat menghembuskan godaannya untuk menjadikan kita melakukan segala jenis zina sampai akhirnya kemaluanlah yang akan membenarkan atau mengingkarinya.

“Setiap anak Adam telah ditakdirkan bahagian untuk berzina dan ini suatu yang pasti terjadi, tidak boleh tidak. Zina kedua mata adalah dengan melihat.

Zina kedua telinga dengan mendengar. Zina lisan adalah dengan berbicara. Zina tangan adalah dengan meraba (menyentuh). Zina kaki adalah dengan melangkah.

Zina hati adalah dengan menginginkan dan berangan-angan. Lalu kemaluanlah yang nanti akan membenarkan atau mengingkari yang demikian, “(HR. Muslim).

Itulah tiga perkara yang perlu kita elakkan. Jangan biarkan diri kita terjerumus pada lubang pembawa kehancuran di dunia dan akhirat. []

sumber: .islampos.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!